12640327_1075626522494575_3961301393252332872_o

Vinterjazz på Radar

Vinterjazz er i fuld gang. Den årligt tilbagevendende begivenhed, hvor Copenhagen Jazz Festival siden 2001 med egne ord laver et "nationalt sammenskudsgilde mellem spillesteder og arrangører, musikere og publikum". En landsdækkende crowdsourced festival for jazz’en i alle dens afskygninger!

På Radar har vi 4 arrangementer med under Vinterjazz-paraplyen, der i varierende grader trykprøver det progressive jazzbegrebs elastiske grænser. Vi omfavner fusion, avantgarde og elektronisk og har en afstikker til den moderne kompositionsmusik.

Visuelt Takeover

Vi starter ud med en treenighed af koncerter fra den 18.-20. februar, hvor hhv Eget Værelse/Shitney, Kalaha og Mndsgn (US) er programsat. Til disse tre arrangementer har vi bedt københavnske Vertigo/Obscura om at lave et Visuelt Takeover på Radar. De har fået frie hænder til at omdanne Radar, og vil designe og bygge en lysinstallation til hele scenerummet og designe visuals specielt til hver enkelt af de tre koncertaftener.

Frederik Svanholm fortæller om det helt særlige udtryk i Vertigo/Obscura's visuals:

"Med brug af geometri, transparent og flerdimensionelle strukturer gør vi det digitale rum fysisk, så publikum i stedet for at være fikseret foran en skærm som agerer vindue til den digitale verden, vil blive omsluttet. Ved at blande generativ computergrafik og interaktive live-inputs bliver der spillet på hele mediet som et musikinstrument. Vi elsker at gøre hele mediet super live, så ikke et øjeblik kan gentages helt ens igen. Udtrykket skifter hele tiden, med kant og menneskelig nerve. Et stramt, grafisk formsprog opløser rummets elementer og flere typer specialbyggede lysarmaturer skaber skiftende perspektiver og forstyrrer publikums virkelighedsopfattelse. Scene, loft, gulv, kunstnere og publikum selv bliver flydende størrelser."

Obscura har bl.a. stået for visuals og lysinstallation på Roskilde Festivals Gloria-scene og er folkene bag den visuelle del af KUBE, der gæstede Radar i november måned. Senest lavede de den meget effektfulde lysinstallation til EXEC (aka Troels Abrahamsen fra bl.a. Veto) ’s meget velanmeldte debutshow under CPH:DOX.

Få en lille smagsprøve på Obscura's arbejde i denne 360°-video fra KUBE på Radar 28.11.15.

Wild at Heart: Eget Værelse + Shitney

Torsdag den 18. februar åbnes dørene på Radar for en koncert, hvor gæsterne får muligheden for at komme helt tæt på to af de mest progressive og eksperimenterende jazzgrupper i Danmark.

Eget Værelse er et københavnsk musikerkollektiv, der måske er bedst kendt for deres fælles samarbejde Selvhenter, som blandt andet optrådte på sidste års Roskilde Festival. Kvintetten består umiddelbart af de traditionelle instrumenter trombone, saxofon, trommer og også violin. Men de fem kvinder lever ikke i en helt ordinær jazzverden, for der er tale om stærk inspiration fra både noise og shoegaze med repetitive elementer og larmende eksplosioner.
Aftenens andet navn, Shitney, er en trio, der med kombinationen af saxofon, pedaler, keys og andet elektronik, laver eksperimenterende musik, hvor det er legesygheden, der driver værket. Saxofonist Maria Faust har vundet priser ved Danish Music Awards Jazz for udgivelsen "Sacrum Facere", men i Shitney er kollektivet i fokus. Her kan der både blæses i vand og leges med elektronisk isenkram af nyere og ældre dato.

Kalaha - Releasekoncert

Fredag den 19. februar får bandet Kalaha lov til at indtage Radar til udgivelseskoncert. Her bliver der givet en unik mulighed for at høre deres nye materiale live på samme dag, hvor det udkommer.

Det genrekrydsende band Kalaha udgiver første del af deres EP-trilogi i februar måned. Første ep hedder 'Quarquaba' og følger op på deres succesfulde debutalbum 'HA HA HA'. Kalaha har for første gang nogensinde været i studiet sammen, hvilket er blevet til en hel EP-trilogi, der søsættes i februar 2016. (Bonusinfo: Debut’en blev indspillet live)

Bandet, som består af de etablerede musikere Emil de Waal og Niclas Knudsen, og de to etablerede elektroniske musikere Spejderrobot og Rumpistol, har på Quarquaba ladet sig inspirere kraftigt af traditionel musik fra både Afrika og Kina samt retro-futuristiske bevægelser indenfor elektronisk musik og jazz. Samtidig har de dyrket et mere fokuseret og udadvendt udtryk som allerede kan høres på EP'ens åbningsnummer ”Nguni”, der inviterer til underfundig dansefest på stranden efterfulgt af en tur ud i ørkenen, hvor slide-guitar komplementerer de grandiose dub landskaber på nummeret ”Josty Kit”.

Mndsgn (US) & Ivan Ave (N)

Lørdag den 20. februar bliver en aften i hiphoppen og den elektroniske musiks tegn. Bag navnet MNDSGN (Mind Design) finder vi den L.A.-baserede producer Ringgo Ancheta. Han started sin karriere med sin første udgivelse I 2009 og har siden da udgivet intet mindre end 15 albums. Albums og EP'er er udgivet igennem sin egen Bandcamp samt pladeselskaber såsom Fresh Selects og det anderkendte hiphopselskab Stones Throw Records, der bla. huser folk som Madlib, Dam-Funk, Mayer Hawthorne m.fl. For nyligt startede MNDSGN sit eget selskab; Akashik Records.

Med dette massive bagkatalog har MNDSGN igennem årene opbygget en stor fanbase rundt omkring I verden, hvilke også førte til samarbejdet med de norske rapper Ivan Ave og deres fælles EP “Low Jams” på Jakarta Records I 2014.

Sidst men ikke mindst: Verdens hurtigste pianist

Ugen efter, torsdag d. 25. februar, afrundes Vinterjazzen med den ukraiske klavervirtuos Lubomyr Melnyk, der gæster Radar med sine enestående kontinuerlige pianokompositioner. Meget mere om den legendariske pianist, der kan spille intet mindre end 19,5 toner i sekundet - med hver hånd! - i dette blogpost.

---

Find mere info og forsalg til de fire Vinterjazz-arrangementer her:

Eget Værelse + Shitney 18.02.16

Kalaha 19.02.26

MNDSGN (US) 20.02.16

Lubomyr Melnyk (UA) 25.02.16

Back