matmos-by-josh-sisk-1

En kort mental forvask

ORD: Kasper Rønberg Schultz

Husker du, hvordan man som barn kunne sidde og stirre ind i vaskemaskinen og lade sig hypnotisere af cirkelbevægelserne?  Husker du temposkiftene og pauserne? Støjen og rytmerne?

Hverdagens lyde kan besidde sin egen iboende musik. Blinklyset eller vinduesviskeren, der angiver bilens puls. En knirkende krankboks, der sætter lyd til din cykeltur. Det tikkende bornholmerur, der markerer sekundernes bevægelse med metronomagtig præcision.

Med sit seneste album Ultimate Care II har den elektroniske duo Matmos foretaget en lydlig dissektion og undersøgelse af en vaskemaskines anatomi. Et musikalsk portræt af parrets egen Whirlpool Ultimate Care II, som tager sit meget konkrete udgangspunkt i optagelser af maskinen.

Det kunne man skrive langt og meget akademisk om, men man kunne også vælge at modstå fristelsen. Også selvom Pierre Schaeffer, John Cage og den historiske avantgarde fortjener sin del af æren for, at Matmos i dag komponerer musik som denne.

For man kan også få stor glæde af musikken på et mere umiddelbart oplevelsesniveau, uden akademiske referencepunkter og hjælp fra de musikhistoriske arkiver.

Alle kender trods alt lyden af en vaskemaskine, og fascinationen og fremmedgørelsen blander sig med lige dele regnbuefarvede sæbebobler og elektriske gnister, når rytmerne inviterer til rituel stammedans omkring det teknologiske totem.

Ultimate Care II fortjener en festlig modtagelse. Lige så intelligent lavet som albummet er, lige så lidt opstyltet er hele konceptet, og kan man overhovedet vride hjernen og fremvise alle de akademiske talenter  i en seriøs analyse af musikken uden at overse, hvor befriende og legende den er?

Så!

Drop vasketøjet på lørdag og tag i stedet på Radar og mærk centrifugalkræfterne suge dig ind i dansens orkanøje!

MATMOS (US) + BADUN
Elektronisk / industrial / alternativ

LØR 04.06.16
Døre 20.00 / koncert 21.00

Kr. 80
Forsalg / FB / info

 

Back