L+L-FOTO-HJMMSD_2.jpg

Kvinderne får ordet på Lyd+Litteratur Festival 2018

Lyd+Litteratur Festival vil eksperimentere og i år udforske ubalancen mellem kønnene i musik og litteratur.

- Nogle gange kan det være nødvendigt at gå en smule til yderligheder, hvis man vil udfordre vanetænkningen. I år har vi haft lyst at skubbe lidt til vores måde at arbejde på ved kun at have kvinder på programmet, siger festivallederne Kasper Marius Nørmark og Robert Skovmose Christensen.

Lyd+Litteratur Festival har i 16 år arbejdet dybtgående med formidlingen og udviklingen af samarbejder på tværs af litteratur, musik og lydkunst. Henover årene har eksperimentet og den kunstneriske kvalitet altid været i centrum på festivalen, der betragter sig selv som et arbejdende laboratorium for lyd og litteratur. Det er derfor også helt i festivalens eksperimenterende ånd, at den nu opstiller et forsøg, der forholder sig til køn.

I 2018 præsenteres en todages festival i dagene 26.-27. oktober på spillestedet Radar i Aarhus, og for første gang nogensinde bliver det altså udelukkende kvinder, der kommer til at optræde. Forfatter Mette Moestrup er inviteret som gæstekurator på festivalen, og her har festivalen blandt andet fået glæde af forfatterens internationale udsyn og netværk.

Om sin kuratorrolle forklarer Mette Moestrup:

- Det er en stor ære at være med til at vælge optrædende til Lyd+Litteratur Festival 2018, og jeg glæder mig meget til at opleve kunstnerne sammen med publikum. Jeg har lagt vægt på at invitere brillante kvinder i alle aldre fra forskellige steder. Unge som ældre har de det til fælles, at de har noget at sige og gør det med originalitet og integritet. I forhold til lydbilledet har jeg bl.a. satset på at inkludere det audiovisuelle og performative. Men også på at kombinere det nyskabende og eksperimenterende med et tiltrængt genhør med Pia Raugs Inger Christensen-sange. Mit vildeste håb er at udvide rummet for, hvad sammensætningen af lyd og litteratur kan være, og at tiltrække et sammensat publikum, som tør blive udfordret og fortryllet.

Udover den legendariske folkesanger Pia Raug har Mette Moestrup valgt at sætte den grønlandske performancekunstner Jessie Kleemann på programmet foruden tyske Rike Scheffler, som sætter strøm til sin digtoplæsning gennem loop-maskiner og effekter. Hun har også inviteret den canadiske såkaldte ”øko-poet” Angela Rawlings, og sammen med festivalledelsen har Mette desuden sat den unge angolanske forfatter Aaiún Nin sammen med lydkunstneren Ragnhild May, som bl.a. står bag en bemærkelsesværdig brug af blokfløjter i flere af sine værker. Endelig optræder Mette Moestrup selv med She's A Show, der i anledning af festivalen får hjælp fra den kinesiske videokunstner Tan Qi.

Lyd+Litteratur Festival har selv lavet to nye konstellationer. Festivalen har sat den norske digter Ingvild Lothe sammen med ML Buch, og så vil forfatter Christina Hagen og den elektroniske komponist Xenia Xamanek have premiere på et nyt samarbejde. Derudover optræder Kristina Holgersen sammen med to kvindelige musikere fra Ensemble Lydenskab, og Ess Beck fremfører lydperformanceværket Lysistrata som er en remediering af Aristophanes’ græske komedie af selvsamme navn.

KØB BILLET OG SE PROGRAMMET

Lyd+Litteratur Festival 2018 er arrangeret af 365TEKSTER, Geiger Records og det regionale spillested Radar i Aarhus. Festivalen er støttet af Statens Kunstfond og Aarhus Kommunes Kulturudviklingspulje.

Back