Metal+Lyrik.png

Talk: Metal+Lyrik

Adgang med gyldig billet til koncerten med MØL lørdag 5. november 2022.

Lægger du mærke til ordene i dit yndlingsmetalnummer? Og hvilket sprog det er på?

I denne talk sætter vi fokus på at vise foreningen imellem metalmusikken og den dansksprogede lyrik sammen med nogen af landets dygtigste sangskrivere indenfor dansksprogede metaltekster.

I metalmusiken benyttes vokalteknikkerne growl og scream og det kan derfor være svært for det utrænede øre at høre lyrikken, men sætter man sig ned og læser teksterne og dykker ned i dem, så åbner der sig en helt anden dimension af metalmusikken, hvor lyrik, poesi og hårdtslående beats mødes. Musikken er med til at skabe følelser og formidle fortællinger, og disse forstærkes af lyrikken.

Vi dykker ned i spørgsmålene:

Hvorfor skrive på dansk?

Er der en tendens til at flere gør dette end tidligere indenfor metalgenreren, og hvad betyder det for en karriere i udlandet?
Hvordan adskiller metalgenren sig fra andre genrer på dette punkt?

Hvorfor ser vi i disse år metalmusik anmeldt i medier som Politikken og information og spille og blive nomineret til Steppeulven mv.

Talken er lavet i samarbejde med Account The Beat og Music City Aarhus 2022.

 

Panelet består af:

Kim Song Sternkopf:
Kim er vokalist og sangskriver i black-gaze metal bandet MØL, som i 2021 udgav det anmelderroste album Diorama som bl.a. er blevet udnævnt til at være blandt de 50 bedste albums udgivet i 2021 af The Guardian, gennem verdens største independent metal pladeselskab Nuclear Blast i Tyskland.
MØLS tekstunivers skifter mellem det danske og det engelske sprog, både mellem, men også i selve sangene. Bandet har været på flere internationale tours. Kim bruger i sit lyriske virke, stort afsæt i det danske sprog hvor vedkommende autencitet får lov at væve sig ind mellem i personlige historier og pophooks fra den engelske sprog der væver kunstnerisk maskering og rå og smertelig ærlighed sammen i sangenes emotionelle spændefelt mellem raseri, støj og sårbar stilhed

Anne Olesen:
Anne er forsanger og sangskriver i det danske prog-band Danefae og studerer udover det på Det jyske Musikkonservatorium i Aalborg. Anne er født og opvokset i det midtjyske og har med tiden opdaget en stor lidenskab for at skrive sange på dansk. Som barn og ung teenager hørte hun rigtig meget rock, men besluttede sig på et tidspunkt for at blive voksen og begynde på noget mere "seriøst musik". Den tilgang slår langsomt ens musikalske glød ihjel og hun er gudskelov vendt tilbage til rocken. Anne udtaler: ”Jeg elsker, når musik har noget på hjerte og når den overrasker - alt det får jeg lov til at udleve i Danefae.”

Ole Luk:
Afskys musik det modsatte af jordnært, da lyden fra kvartetten føles som et massivt stormvejr, der indtager staden. Man bliver indhyllet af melankoli og sorg, og man får helt ondt af frontmand Ole Luk, der lever sig så meget ind i musikken, at også̊ han fremstår sorgfuld. Man bliver ked af at høre Afsky på den helt rigtige måde. Afsky giver aflad for den følelse, man kan få i kroppen, når den sorte hund kommer på besøg. Dét er for denne anmelder indbegrebet af black metal”
- anmeldelse af Afsky’s koncert på Loppen, Christiania (19.09.2019)

Tore Tvarnø Lind:
Tore Tvarnø Lind er musikantropolog og er ansat som lektor i musikvidenskab på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet. Tore har blandt andet forsket i græsk-ortodoks messesang, musiktortur under Irakkrigen og blasfemiballaden omkring Pussy Riot. Siden 2014 har Tore lavet feltarbejde i metalscenen og på festivaler og har rettet opmærksomheden mod intensiteten i hardcore og den fragmenterede black metal-scene, og adresserer konfliktpotentielle spørgsmål om vold, selvmord, mytologi, klima, køn, satanisme og nsbm m.m. som de fremtræder i den klingende musik, produktionen, lyrikken, det visuelle udtryk og den performative kontekst. Tores metalforskning tager udgangspunkt i mødet med de mennesker, der befolker metalscenen: lyttere, musikere, fotografer, producere, spillesteder osv. Tore har senest optrådt i medier som DR2, P3 og radioLOUD og deltager som frivillig på A Colossal Weekend-festivalen som tekstforfatter.

Back