radar_riga

Aarhus x Riga

Gennem to-års samarbejde skabte gruppen “Aarhus X Riga” et værk i mødet mellem lydkunst, 3d-teknologi, natur og spirituel højtid. Værket for 72 højttalere blev opført i Væksthusene i Aarhus Botanisk Have som det første af sin slags den 21. og 22. juni 2017.

 

Solstice study with 72 speakers by 6 composers - on opposite coasts of one sea

Værket er kulminationen af et to-årigt samarbejde mellem de lettiske og danske kunstnere Sabine Moore, Filip Johan Arnestad, Toms Aunins, Anna Kirse, Merlyn Perez-Silva og Olga Szymula. Gruppen har på baggrund af koncerter på Radar og under den lettiske lydkunstfestival Skanu Mezs formet tætte kunstneriske bånd, der er afgørende for at skabe et værk for Væksthusene i Botanisk Have i Aarhus.

Værkets titel antyder det modsigende forhold af forskellighed og samhørighed der har formet gruppen fra dets begyndelse. Det har været intentionen at udfordre kunstneres egen praksis og musikalske overbevisning ved at indgå en samproduktion på tværs af lande- og musikalske grænser.

Værket tager udgangspunkt i traditioner, symboler og betydninger, der forbindes med midsommer som både kulturel og som en faktisk sanselig hændelse. Til dagligt udgør Væksthusenes 72-multikanals lydssystem et sonisk tæppe, der har til formål at skabe en oplevelse af at bevæge sig rundt i forskellige verdensdele, men forvandles med dette værk til en rumlig fortælling. Med dramaturgiske greb og et særligt 3d-lyddesign for 72-højttalere har gruppen skabt en specifik oplevelse, som kun kan opleves i Væksthusene. Det sanselige samspil med floraen, luftfugtigheden, arkitekturen og publikums måder at bevæge sig på i de forskellige områder er alt sammen taget i betragtning med sigtet om, at skabe en helhedsoplevelse.

AARHUS X RIGA

Radar og de tre aarhusianske musikere Merlyn Silva, Filip Ja og Olga Szymula påbegyndte i februar 2016 samarbejdet med Det Danske Kulturinstitut i Riga og tre lettiske kunstnere Anna Kirse, Toms Auniņš og Sabine Moore. Det overordnede mål for projektet var at støtte op om den elektroniske musik i Aarhus og Riga, styrke internationale koncert aktiviteter samt netværk på kryds af landegrænser med sigtet om at skabe ny musik.

Gruppens første møde foregik på spillestedet Aristids under et legendarisk Balzam destilleri i Riga’s gamle bydel. Gennem to dages workshop omdannede gruppen Aristids til et sonisk eksperimentarium og afprøvede grænser for det mulige og umulige.

I maj 2016 lagde Radar så ramme til endnu et eksperimenterende møde mellem kunstnerne, hvor de gennem en to-dages workshop komponerede og udformede musik, som præsenteredes for publikum fredag d. 27.maj 2016. Hele koncerten blev livestreamet, og kan ses nedenfor.

 

Skaņu Mežs

Efter koncerten på Radar inviterede den anerkendte lettiske lydkunstfestival Skaņu Mežs gruppen til at opføre koncert på Aristids d. 13.10.2016.

Skrivelejr i Norsminde

I løbet af en isnende kold uge i februar 2017 arbejdede gruppen fokuseret på at skrive materiale og udvikle koncepter til det forestående værk i Væksthuset i Aarhus Botaniske Have. Få et indblik i processen og tankerne bag værket fra artisterne selv i mini-dokumentaren herunder:

Tak til

Aarhus 2017, Det Danske Kulturinstitut i Riga, CAVI, Væksthusene, Science Museerne, Aarhus Universitet. Projektet er del af Radars kulturhovedstadsprojekt #Venuehack

Back