Musketer Festival
Den vanvittige, alsidige og inkluderende Musketer Festival rykker til Aarhus under Vinterjazz 2017.
OBS - PÅ GRUND AF DET EKSTRAORDINÆRT KOLDE VEJR HAR MUSIKERNE VALGT AT FLYTTE KONCERTEN TIL SPILLESTEDET HEADQUARTERS. Adresse: Valdemarsgade 1, 8000 Aarhus C.
I et nyt samarbejde med Radar og Dome of Visions inviterer Vinterjazz og Kresten Osgood en lang række musikere med base i eller omkring Aarhus til fejring af “alle-for-en”-bevægelsen fredag den 10. februar.
I anledning af den landsdækkende begivenhed ’Vinterjazz’ (3-26. feb.) tager Copenhagen Jazz Festival initiativ til en særlig begivenhed: Musketer Festival i Aarhus. Målsætningen er at demonstrere sammenhængskraften i dansk musik i almindelighed og dansk jazz i særdeleshed. Trommeslageren Kresten Osgood har i det forløbne tiår været dynamo for Musketer Festival i København, en højintens koncertrække, hvor Osgoods egen trio Og Hvad Er Klokken med et udsnit af jazzens fremmeste har slået døren ind til såvel populærkultur som avantgarde.
I praksis foregår begivenheden på den måde, at en række særligt inviterede musikere spiller sammen på kryds og tværs, alt imens Osgood og hans trio ’Og Hvad Er Klokken’ med bassisten Thomas Vang og saxofonisten Jesper Løvdal agerer musikalske igangsættere. Musikken vokser frem som en række ’situationer’ med konstellationer, der overrasker, begejstrer og frem for alt: vinder nyt land.
Effekten af den energi, der frigives i løbet af et Musketer-arrangement, er svær at underdrive. Musketer Festival er i udgangspunkt en utopi, men ud af utopien springer kunsten. Som Osgood har formuleret det: ”En af de absolutte hovedværdier i en musketerbegivenhed er, at den er inkluderende. Alene det at vi er til stede er en enorm manifestation af kreativ energi, som i sig selv er stærkere, end hvis nogen forsøgte at styre, hvad det hele handlede om”.
Musketerbegivenheden udgør et særegent miks af kunst og musik, hvor gamle ikoner og unge stjerneskud indgår side om side på tværs af påståede genreskel og generationskløfter. De københavnske markeringer har sat sig varige spor i form af både nye samarbejder og uforglemmelige konstellationer, der udelukkende har manifesteret sig i det givne øjeblik.
Bekræftede musketerer:
Gilbert Holmström (SE)
Den svenske alt- og tenorsaxofonist Gilbert Holmström (født 1937) har igennem mere end et halvt århundrede været vidt omkring musikalsk fra bebop og latin til funk og freejazz. Holmström debuterede i 1965 med ’Utan misstankar’ og etablerede senere gruppen ’Mount Everest’. Holmstöm har interageret med det dansk jazzmiljø siden 60’erne, herunder lavet radioindspilninger med Niels Husum og indspillet med Ben Besiakov.
Kasper Tranberg
Igennem mere end to årtier har trompetisten Kasper Tranberg været en iørefaldende kunstner på den hjemlige og internationale musikscene. Tranbergs cv vidner om en myreflittig og åben tilgang til musikken. Han har som bandleader turneret i Japan hvor han har udgivet flere albums i eget navn. Tranberg har derudover bl.a. arbejdet med Marc Ducret Quintet, Tyshawn Sorey, Jesper Zeuthen, Jacob Anderskov, Adam Rudolph samt udgivet to album med Yusef Lateef.
Maria Laurette Friis
Maria Laurette Friis (DK) er komponist, improvisatør, vokalist og multi-instrumentalist. Som komponist og producer har hun udgivet tre kritikerroste og prisbelønnede albums med bandet Tys Tys. Siden 2006 har hun fokuseret på solo-arbejde og forskellige udgaver af sit Fritz Fontana Ensemble. Endvidere har hun på fornem vis dannet duo med Pamelia Kurstin (US), theremin. Maria Laurette Friis: vocal, piano, m.m.
Jesper Løvdal
Jesper Løvdal er kendt for en varm tone på tenorsaxofonen, vitalitet og nærvær i udtrykket og en stærk vilje til at blive ét med musikken. Han er en af sin generations mest alsidige og bemærkelsesværdige saxofontalenter med et spil, der afspejler hele jazzens historie Interaktionen i nuet i sammenspillet med medmusikerne er en af hans store forcer.
Thomas Vang
Thomas Vang spiller både el-bas og kontrabas, og han har brugt sit swingende og funky spil med både Fredrik Lundin, Hanne Boel og ikke mindst i trioen ’Og hvad er klokken’. Vang driver også studiet ’The Village’, som benyttes flittigt af danske og internationale jazzmusikere.
Kresten Osgood
Kresten Osgood er en af de mest populære skikkelser på den danske jazzscene, både som sideman og med sine egne projekter, der bevæger sig ind og ud af jazztraditionen og den helt avantgardistiske performancekunst. Hans levende tilstedeværelse farver musikken med et både modent udtryk og overblik og en enorm åbenhed overfor alle nye musikalske indfald.
Præsenteret af Copenhagen Jazz Festival i samarbejde med Radar og Dome of Visions.
Tak til Nordea-fonden, Dansk Artist Forbund og DMF.