Else Marie Pade.jpg

Else Marie Pade - En fejring af den aarhusianske musikpioner

Det gratis dagsprogram er desværre aflyst, da indvielsen af Else Marie Pades Plads er udskudt til en endnu ikke fastlagt dato grundet covid-19 restriktionerne.

Koncertrækken om aftenen med SØS Gunver Ryberg, Bjørn Svin, Maria W Horn & Olga Szymula gennemføres som planlagt på Radar som en siddekoncert med begrænset kapacitet, mens ferniseringen af Merlyn Silvas værk "Inside's Outside" rykkes ind som en del af dette program, hvor der kun er adgang med billet købt i forsalg. Disse billetter kan købes her: KØB BILLET

------

Lørdag 29. august kan du komme tæt på den aarhusianske komponist Else Marie Pade (1924-2016), når Radar i samarbejde med musikforlaget Edition·S, radiostationen The Lake, Godsbanen og Aarhus Kommunes Teknik og Miljø-afdeling sætter fokus på den aarhusianske musikpioner i forbindelse med navngivningen af Else Marie Pades Plads ved Aarhus K.

Else Marie Pade bliver af mange set som foregangskvinden indenfor den danske udbredelse af konkretmusik og senere den elektroniske musik i Danmark. Hun arbejdede gennem årene sammen med internationale pionerer som den franske komponist Pierre Schaeffer og den store visionære tyske komponist Karlheinz Stockhausen. Hendes værker, som i de tidlige dage blev komponeret i forbindelse med arbejdet hos Danmarks Radio, er blevet fortolket og brugt som inspiration hos mange nutidige danske elektroniske komponister som f.eks. Lars Greve, Bjørn Svin, Jacob Kirkegaard, SØS Gunver Ryberg og mange flere. Artister med hvem Else Marie Pade i flere tilfælde arbejdede sammen med helt frem til sin død i 2016 – 91 år gammel.

Denne dag kan du på Radar og Godsbanen opleve historien om Else Marie Pade og ikke mindst det aftryk, hun har sat på den danske musikscene. Gennem talks, koncerter, installationer og live podcast kan du blive klogere på den betydningsfulde kvinde, som den centrale plads i Aarhus nye kulturcentrum bliver opkaldt efter, samt opleve hvor den elektroniske kompostionsmusik befinder sig i dag. Programmet følger herunder.

Dagen er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond, PULS – Nordisk Kulturfond og KODA.

AFLYST: Pladsindvielse: Aarhus Kommunes Teknik & Miljø / Sted: Rampen (foran indgang 3A) / Fri entré
Else Marie Pades Plads i det nye område Aarhus K bliver officielt indviet med taler og afsløring af et nyt lysskilt udarbejdet af Institut for X. Gå rundt på pladsen og bliv klogere på komponisten, modstandskvinden og forgangspersonen Else Marie Pade. Pladsen vil blive udsmykket med informationsværker der fortæller historien om den aarhusianske kulturpersonlighed.

AFLYST: Lydinstallation: Kasper Staub Synthesizer Orchestra / Sted: Rampen (foran indgang 3A) / Fri entré
Kom helt tæt på udførelsen og lyden af elektronisk kompositionsmusik som den kan lyde i dag. Musikeren og komponisten Kasper Staub (Lowly) og syv studerende fra Det Jyske Musikkonservatorium opfører improvisationsværker fremført på otte analoge synthesizere. Maskinernes muligheder og begrænsninger åbner rum for en helt ny slags musik, der udspiller sig i det brede felt mellem støj og stilhed, komposition og improvisation, fremdrift og stilstand. En elektronisk musik, der kræver musikernes og publikums nærvær i sit ikke-programmerede og ‘håndspillede’ format.

AFLYST: Talk+Lyd: Edition·S & komponist Hans Peter Stubbe Teglbjerg / Sted: Kedlen / Fri entré
Musikforlaget Edition·S og komponist Hans Peter Stubbe Teglbjerg fortæller om de nyopdagede værker og vinkler, der er dukket frem fra arkiverne de seneste år blandt Else Maria Pades omfattende bagkatalog. De fortæller om arbejdet med at katalogisere og digitalisere dem, samt afspiller det nyopdagede værk Vikingerne (1961). Vikingerne er oprindelig lavet til en TV-film af samme navn og værket varer ca. 14 minutter. Mens den nyrestaurerede elektroniske udgave af værket afspilles, vises helt nye visuals, der baserer sig på det originale realiseringspartitur, minutiøst udarbejdet af Else Marie Pade på millimeterpapir.

AFLYST: Talk: Fortidens avantgarde er nutidens pop v. Mads Hæsum Christensen/ Sted: Kedlen / Fri entré
Om hvordan det nittende århundredes avantgardemusik kan genfindes i nutidens pop. Fra Arnold Schönbergs opgør med tonaliteten og Pierre Schaeffers musique concrète til Beyonce, XXYYXX og Skrillex. Hør om, hvordan de ideer og kompositionsteknikker, som avantgardekomponisterne i det nittende århundrede udtænkte og benyttede, i dag er grundelementer i selv de største popstjerners musik.

AFLYST: Podcast premiere: Edition·S & The Lake Radio / Sted: Kedlen / Fri entré
Kom til premiere på en ny podcastserie fra Edition·S og The Lake Radio, der genfortæller historien om Else Marie Pade, gør op med mediemyterne, præsenterer nyt materiale og forsøger at komme ind på livet af legenden Else Marie Pade – som komponist af andet end elektronisk musik, som menneske, enlig mor og venstreorienteret kvinde i 1950'ernes Danmark. 

Lydinstallation: Fernisering af lydkunstværket “Inside’s Outside” af Merlyn Silva / Sted: Radar / Adgang med billet*
“Inside’s Outside” er et stedspecifik multikanals lydinstallationsværk af den Aarhus-baserede elektroniske musiker Merlyn Silva. Værket undersøger italesættelsen af privatliv og intimsfæren i det moderne danske samfund. Gennem lydærkologi, anonyme interviews og feltoptagelser sætter værket sig for at undersøge og sætte spørgsmålstegn ved definitionen af ’personal space’ i vores i stigende grad selviscenesættende og kommercialiserede hverdag. Værket er udviklet til Radars 16-kanalers audio canvas.

Uropførsel: “Resist this change is to resist the essence of existence” af SØS Gunver Ryberg / Sted: Radar / Adgang med billet*
Præsentation af et helt nyt værk fra en af de førende elektroniske kunstnere i Danmark lige nu. SØS Gunver Ryberg er en internationalt anerkendt dansk tonekunstner, hvis output befinder sig i spændingsfeltet mellem elektronisk musik og lydkunst. Ryberg har præsenteret sit særlige miks af performance og koncerter på en lang række toneangivende spillesteder og festivaler i byer som New York, Skt. Petersborg og Berlin. Ryberg har desuden modtaget adskillige priser og anerkendelser for sit arbejde, blandt andet til computerspillet ’Inside’, der også blev nomineret til en BAFTA-Pris (British Academy of Film and Televison) i 2017. Senest blev hun i september 2019 af ikonet Aphex Twin udvalgt til at optræde under koncertserien Warehouse Project i Manchester.

Koncert: Bjørn Svin / Sted: Radar / Adgang med billet*
Bjørn Svin. Et musik-koryfæ af særlig kaliber. Forud for sin tid, innovativ og helt sin egen. Siden 90’erne har Bjørn udviklet og nuanceret sin karakteristiske musik som er født ud af rave kulturen og har vokset sig ind i en kunstnerisk frigjort musikalitet. Han er kendt som en karismatisk performer som med sin fysiske indlevelse formår at formidle et abstrakt udtryk på en konkret og medrivende måde.

Koncert: Maria W Horn / Sted: Radar / Adgang med billet*
Blandt svenske Maria W Horns seneste opførelser er den intermediale elektricitets koncert for Tesla Coil. Et billede der meget vel beskriver Maria W Horns interesse for soniske ekstremer og menneskets oplevelse - manipuleret gennem tid og rum. Denne aften udgøres materialet af Maria W Horns fascination af minimalistiske strukturer og kraftfulde excentriske udtryk. Udover at være del af Sthlm Drone Society der arbejder med langsom og gradvis udviklende klanglig musik, driver hun pladeselskabet XKatedral.

Koncert: Olga Syzmula / Sted: Radar / Adgang med billet*
Olga Szymula er komponist, instruktør og performer. Hendes værker omfatter koncerter, plader, filmmusik, lyd- og lysinstallationer og optrædener. Ved at dykke ned i dette hav af forskellige kunstarter og med forskellig intensitet, tager hun med sine værker iagttageren med på en sonisk rejse af skøre eksistenser, drømmende landskaber og dramatiske udsving.

Kernen i hendes musik er at udforske det fulde spektrum af lyden og dens dynamik, intensitet og kvalitet. Hun bøjer og leger med de musikalske former og kombinerer legende melodier og sange med abstrakte former og støj.

Back