KrautLogoBill-07.png

Kraut Remixed + The Potential of Noise

Kraut Remixed + ”The Potential of Noise”

Via kontakter i kredsen om krautens legendariske producer Conny Plank er autentiske multisporsoptagelser af krautrockens mest originale kunstnere blevet stillet eksklusivt til rådighed for SØS Gunver Ryberg og Cristian Vogel. Under Vinterjazz 2020 fremfører de to producere personlige live-remix af kraut-legender som Neu!, Harmonia og CAN baseret på Planks oprindelige optagelser fra 1970'erne og 80'erne. Faktisk havde den visionære producer allerede selv overvejet at præsentere egnede indspilninger i en art live-set og samlet udvalgt materiale, men døden kom ham i forkøbet i 1987, og Conny Planks tanker blev aldrig realiseret førend nu. Med sig har Ryberg og Vogel en særligt udvalgt mixer, bygget af Planks tekniker Michael Zähl, som designede og fremstillede hovedparten af producerens legendariske grej – mildest talt et scoop!

Aftenen åbner med visning af dokumentarfilmen “The Potential of Noise” (2018) – et unikt indblik i Conny Planks skelsættende virke skabt af hans søn, dokumentaristen Stephan Plank.

Kraut Remixed LIVE feat. SØS Gunver Ryberg & Cristian Vogel

Kraut Remixed tager dig med på en kalejdoskopisk rundtur i 1960’ernes og 70’ernes Vesttyskland og samtidens genrebrydende musikbevægelse – det kosmiske sammensurium krautrock. Bevægelsen satte lyd til den unge generations behov for at (genop)finde en ny tysk identitet efter Anden Verdenskrig og blev siden en bærende del af fundamentet for verdenskendte kunstnere som David Bowie, Brian Eno og The Fall samt hele genrer som techno, new age og post-rock.

Krautrock refererer både til rock og til den surkål, der i krigstiden blandt engelsktalende blev synonym med tyskerne selv, men siger ikke nødvendigvis det store om scenens lyd. Bevægelsens spraglede udtryk lader sig nemlig ikke nemt indfange i en enkel genrebetegnelse – her er tale om en tysk version af eksperimentel musik, der både rummer abstrakte lydflader, hypnotiske, gentagende sekvenser og jazzinspireret avantgarderock – lige dele brillebærende intellektualisme og hippie-udknaldede jam sessions.

SØS Gunver Ryberg er en fremadstormende dansk tonekunstner, hvis output befinder sig i spændingsfeltet mellem elektronisk musik og lydkunst. Ryberg har præsenteret sit særlige miks af performance og koncerter på en lang række toneangivende spillesteder og festivaler i byer som New York, Skt. Petersborg og Berlin. Ryberg har desuden modtaget adskillige priser og anerkendelser for sit arbejde, blandt andet til computerspillet Inside, der også blev nomineret til en BAFTA-Pris (British Academy of Film and Televison) i 2017. Senest blev hun i september 2019 af ikonet Aphex Twin udvalgt til at optræde under koncertserien Warehouse Project i Manchester.

Chilensk-fødte Cristian Vogel har med sine mange udgivelser på prominente selskaber som Mille Plateaux og Sub-Rosa markeret sig som en vigtig skikkelse inden for den eksperimenterende del af den elektroniske musik siden slutningen af 1990’erne. Vogel er desuden en meget efterspurgt remixer af andre kunstneres musik, hvor blandt andre Radiohead og The Young Gods har været en tur gennem mandens fingre.

Kraut Remixed er en særudgave af koncerttemaet Jazz Remixed, hvor danske producere og dj’s livefortolker et ikonisk album, en scene eller et fortættet, inspirerende punkt i jazzhistorien.

Filmvisning: “The Potential of Noise”

Stephan Plank, dokumentarist og søn af den legendariske kraut-med-mere-producer Conny Plank, udsendte i 2018 dokumentarfilmen ”'The Potential of Noise”. Her forsøger sønnen Plank at forstå, hvilket indtryk faderen, der døde i december 1987 i en alder af 47, efterlod sig – både på den alenlange liste af musikere, der besøgte hans studie i udkanten af kraut-byen Köln og på moderne musik som sådan.

Conny Plank kan den dag i dag med rette regnes blandt en lille skare af globale superproducere. Fra sine tidlige år som lydmand for Marlene Dietrich(!) til rollen som lydtroldmand for en lang række tidlige kraut-udgivelser til sine senere samarbejder med stjerner som David Bowie, Brian Eno, Ultravox og Eurythmics var Conny Planks tilgang den samme – at finde den helt særlige lyd i den enkelte kunstner, fri for plagiat og efterstræbende tendenser. Plank var i kraft af sin tilgang og sit arbejde med grupper som Neu!, Kraftwerk, Cluster, Harmonia og Guru Guru mere end måske nogen anden dét centrale omdrejningspunkt for kraut-strømningens særlige lydunivers.

Enebarnet Stephan Plank var blot 13 år gammel, da Conny Planks kræftsygdom tog livet af den produktive producer, og selv om sønnen ofte agerede legebarn for den store strøm af besøgende musikere, nåede han aldrig for alvor at forstå, hvad der gjorde faderen så populær blandt tidens åbensindede kunstnere. Dokumentarfilmen er derfor lige så meget en afgrænsning af et kunstnerisk virke, som den er et forsøg på et posthumt portræt af en mand og far, hvis liv var arbejde – og vice versa.

Koncertrækken og filmvisningerne er arrangeret i samarbejde med artFREQ og Goethe-Institut Dänemark. Projektet er en del af det dansk-tyske kulturelle venskabsår 2020. Med afsæt i de dybe historiske bånd mellem Danmark og Tyskland skal det kulturelle venskabsår i 2020 videreudvikle og intensivere det gode samarbejde mellem vores to lande og sætte et internationalt eksempel for fredelig og fremadskuende sameksistens i det 21. århundrede.

Back