Radars fremtid er stadig usikker
Når vi om fire måneder går ind i 2025, er det uvist, hvilke ben Radar kommer til at stå på fremadrettet. Med den manglende udpegelse som regionalt spillested afsøges diverse muligheder for omstrukturering, kommercialisering og der rækkes ud efter en økonomisk håndsrækning til at dække altafgørende driftsomkostninger.
I sidste uge fik vi to gode nyheder. Den ene er, at kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad har givet tilsagn om, at Radar modtager 500.000 kroner i såkaldte honorarklip fra Aarhus Kommune. Det er vi helt vildt glade for! Disse modsvares forhåbentlig af Staten, hvilket betyder, at vi i 2025 kan opretholde kadence og kvalitet i vores program. Det er helt centralt i Radars virke, og en vigtig del af vores bidrag til Aarhus som musikby.
Den anden er, at puljen for netværks- og genrespillesteder er med i finanslovforslaget og derfor efter alt at dømme bliver en realitet, hvilket betyder, at vi senere hen får mulighed for at søge den. Det giver håb.
Honorarklippene er kærkomne og et helt essentielt skridt mod en løsning, men hvis Radar fortsat skal være en professionel og toneangivende aktør i det aarhusianske musikmiljø, så er det nødvendigt med yderligere støtte, der tilegnes den daglige drift – alt det, der indebærer betaling af husleje, løn til medarbejdere, vedligehold med mere. Som budgettet for 2025 ser ud nu, mangler der minimum 800.000 kroner. Et beløb der er helt umuligt at nå ved øget indtjening og besparelser.
Vi vil gøre alt, der står i vores magt for at skabe et musikprogram i 2025 bygget på Radars værdier, som også har fokus på at trække flere gæster til. Med Radars begrænsede kapacitet på 280 betalende gæster i koncertsalen, er der dog en naturlig grænse for, hvor mange penge, der kan tjenes på koncertaktivitet.
En optimistisk vurdering, som vi tror på er, at vi kan øge Radars egenindtjening med 2-300.000 kroner fordelt på 100 koncertaftener om året. Det betyder desværre, at vi stadig mangler 600.000 kroner for at få tingene til at gå nogenlunde op.
Konkurrencen i kulturbranchen er hård, og et af de vilkår der gør Radar til et mindre konkurrencedygtigt venue, er huslejen på netop 600.000 kroner årligt.
Derudover: For at opretholde og eventuelt øge Radars i forvejen betragtelige aktivitetsniveau, kræver det selvsagt kompetente medarbejdere. Hvis Radar skal have en chance for at overleve de kommende udfordringer, og samtidig sigte efter at kvalificere sig til ordningen for netværks- og genrespillesteder, hvilket der er en forventning om, for at de nyligt tildelte honorarklip udbetales, kræver det kvalificerede medarbejdere. Kvalificerede medarbejdere har brug for ordentlige arbejdsforhold.
Finansloven skal vedtages. Det er derfor næppe realistisk at puljen for netværks- og genrespillesteder kommer på banen før i sommeren 2025 – realistisk set med virkning fra 2026. Der er en reel risiko for, at hele Radars grundlag og kvalificerede arbejdskraft kollapser i forsøget på at få det umulige budget til at hænge sammen, hvilket kan resultere i en fuldstændig nulstilling af Radar som institution og som bidragsyder til Aarhus’ musikliv.
Radar kigger ind i en usikker og potentielt overlevelsestruet fremtid. Især bliver 2025 udfordrende i en grad, som Radar ikke kan klare sig igennem uden yderligere økonomisk støtte.