LuxBoreal.png

Den omrejsende festival Lux Boreal tegner et nyt atlas over nordisk musik

KØB BILLETTER

Lux Boreal udfordrer det klassiske festivalformat og byder på nyskabende nordiske toner. Med fokus på den særlige magi, der opstår når originale og genrekrydsende musikere fra forskellige traditioner rejser rundt med samme karavane, skaber den nomadiske festival et mangfoldigt indblik i kreative miljøer fra hele Norden med et udsøgt kunstnerisk program. Oplev Johanna Elina Sulkunen, Christian Wallumrød Ensemble, Johanna Borchert og Lovisa Samuelsson, når Lux Boreal rejser gennem Finland, Sverige, Norge og Danmark fra 26. april til 13. maj.

Traditionelt forstår vi musikfestivaler som bundne til et sted, hvortil forskellige kunstnere rejser for at optræde. Lux Boreal vender forestillingen på hovedet. Her er festivalen snarere en nomadisk rute, der skaber muligheder for udvekslinger og overraskende eventyr.

Lux Boreal er født af en lyst til at forbinde markante nordiske kunstnere og levende lokalmiljøer i nye netværk. Festivalleder Isabel Douglas, der selv er en tilrejsende til den nordiske musik fra San Franciscos musikmiljø, så et stort potentiale i at bygge bro mellem flere forskellige miljøer. Hun udtaler:

”Det har været en store glæde for mig selv at udforske de særlige udtryk fra de forskellige kreative miljøer rundt omkring i Norden. Ideen til Lux Boreal opstod, fordi jeg selv var nysgerrig efter at se hvad der ville ske hvis nogle af alle disse fantastiske talenter fra forskellige lokale miljøer kunne bringes sammen på en fælles tour”.

Festivalen blev født i 2021, netop på et tidspunkt hvor restriktioner og lukkede grænser, skabte store vanskeligheder for omrejsende musikere. Alligevel lykkedes det for Lux Boreal at gennemføre et mindre format, der viste potentialet i den omrejsende festival, og den særlige magi, der kan opstå, når musikere fra forskellige lande og musikalske traditioner tilbringer dage på vejen sammen, lader sig inspirere af hinanden og lader nye samarbejder opstå.

Et nyt atlas over nordisk musik
Festivalen er også for publikum en invitation til at udforske det musikalske landskab i Norden på nye og i reel forstand grænsekrydsende måder, på tværs af genrer og institutioner. Her tegnes et nyt atlas over nordisk musik langt fra skåltalerne om historiske fællesskaber, men i stedet med fokus på en nordisk kultur i konstant tilblivelse. For som Lux Boreal er også musikken altid i bevægelse.

I 2023 kan Lux Boreal endelig folde sig ud i hele sit tilsigtede format med kunstnere fra både Finland, Norge, Sverige og Danmark og med flere stop på vejen og samarbejder med en række væsentlige spillesteder i Norden, som Sibelius Museum i Turku, Dokkhuset i Trondheim og Victoriateatern i Malmø, mens man i dansk sammenhæng bl.a. kan se frem til to helt særlige aftener med nyskabende musik i Den Gamle By i Aarhus, når spillestedet Radar er vært for Lux Boreal i smukke Helsingør Theater. På hvert sted byder Lux Boreal på to magiske aftener med et kurateret program, der bringer væsentlige nordiske stemmer sammen.

Musikalske grænsegængere og personlige udtryk
Første aften byder på den svenske multiinstrumentalist Lovisa Samuelsson, der ud over at være en højt respekteret musiker for navne som Ane Brun og grundlægger af det feministiske label PACAYA records, har høstet store roser for sine egen originale kompositioner, der trækker på både jazz og drømmende folk. Samme aften optræder norske Christian Wallumrød Ensemble. Tangentspilleren Christian Wallumrød betragtes som en af sin generations væsentligste norske musikere og har udsendt en lang række roste album, der bevæger sig sit helt eget sted mellem jazz og ny kompositionsmusik, på det norske label Hubro. Anden aften kan man se frem til Johanna Borcherts bjergtagende univers. Borchert er født i Tyskland, bosat i Danmark og musikalsk kendt for at være en sand grænsegænger mellem poetisk sangskrivning, elektroakustiske universer, jazz mm. Hendes nye album “Amniotic“ er bestemt ingen undtagelse. Finske Johanna Elina Sulkunen, der også optræder anden aften, er ligeledes svær at sætte i bås. Den ekspressive vokalkunstner har markeret sig i det roste nordiske vokalensemble IKI og er højt respekteret i improvisationsmiljøet, men har på nyere soloprojekter som “Terra” bevæget sig dybere ind i elektroakustisk komposition og eksperimenterende ambient.

Der er altså god grund til at hoppe med på Lux Boreals rejse gennem nyskabende nordiske landskaber, når festivalen drager gennem Finland, Sverige, Norge og Danmark fra 26. april til 13. maj.

Back