DSC00226.jpg

Lyden af transformation

Af: Steffan Lykke Møller
Publiceret 30-03-2022

10 år er der gået, siden Radar rykkede ind i nye lokaler på et nyåbnet Godsbanen med vennerne fra Institut for X som nabo. Sammen har Godsbanen og Institut for X været centrum for en forandring for et helt bykvarter i Aarhus, mistet naboer, fået nye og været i første række til en kæmpe transformation.

Den forandring har de to lydkunstnere og -designere Thomas Thomsen og Frederik La Cour sat sig for at dokumentere i værket ’Transformation’. Gennem lydoptagelser fra byggeriet ved Godsbaneområdet indkapsler de den lyd, som er blevet hverdag for os på og omkring Godsbanen. Med lydværket ønsker de to at skubbe til vores opfattelse af hele området, og bruge vores ører, ikke kun øjnene, når vi danner os en mening om den nye bydel:

”Hvis man bare går ud og lytter, så er der en hel verden derude. Folk har tit en mening om, hvordan et sted skal se ud, men sjældent hvordan det skal lyde. Værket skal være med til at skubbe til at vi også tager stilling til hvordan det skal lyde, så vi får et andet forhold til et sted”, fortæller Thomas Thomsen.

Han bor selv som nabo til området, hvilket gjorde ham nysgerrig på, om man kunne skabe noget ud af de mange lyde, som hele transformationen af området bringer med sig.

”Det har været interessant at tage stilling til området. Jeg passerer ofte gennem området og har oplevet, hvordan man sjældent stopper op og lytter til steder. Men der sker tit det, at hvis man lytter længe nok på steder, så kan man pludselig høre det musikalske i alt. En lastbil der bakker, en banken fra pilotering eller lyden af en fest”, fortæller Thomas.

Præsenteret i særligt lydcanvas
Med ’Transformation’ zoomer Thomas og Frederik helt ind på lydene. Ved hjælp af nedgravede mikrofoner, hjemmebyggede kontaktmikrofoner og elektromagnetiske mikrofoner har de fået optaget et stærkt og varieret lydmateriale, som har overrasket de to.

”Når man går rundt i et område, bliver man god til at filtre lyde ud. Så man glemmer tit, hvor mange lyde der rent faktisk er. Når man sidder med det, så zoomer man pludselig ind på lydene og så lægger man mærke til nye ting”, fortæller Thomas.

Selv om lydene ofte kan filtres ud når man går rund, mener Thomas dog at man samtidig også er nødt til at forholde sig til dem på en helt anden måde end det man ser visuelt:

”Når man kan se noget, kan man fjerne blikket fra det. Men det kan man ikke med en lyd. Derfor bliver man nødt til at tage aktiv stillingtagen til lyden.”

Du kan selv tage aktiv stilling til værket ’Transformation’ når du besøger Radar. Værket er en del af et open-call afholdt af Radar i april 2021, og vil løbende blive præsenteret i Radars 16-kanalers specialbyggede lydcanvas i toilet og entréområde. Lydsystemet, som er døbt AUDIOCANVAS, gør det muligt at komponere en unik tredimensionel lydkulisse som du kan opleve når du bevæger dig rundt på Radar.

Udover værket ’Transformation’, der havde fernisering til Radars fødselsdag 25. marts 2022, vil du senere i 2022 kunne opleve et værk udviklet af lydkunstneren Hauma, som også var en del af open-call udvælgelsen i april 2021. Tidligere har artister som Merlyn Silva, Henrik Munch, Filip Ja og John Drever udviklet værker til systemet, mens en oplæsning af Knud Romers værk ”Hvad fanden laver jeg her” fra en koncertoplevelse med Baby Woodrose på Radar ligeledes blev udviklet til systemtet i 2017.

Back