creeper1.jpeg

Naturen kryber ind på Radar i nyt lydværk

Publiceret: 25-05-2022

Med værket ”creeper” har den aarhusianske komponist og lydkunstner Hauman skabt et værk til Radars AUDIOCANVAS som indtager hele foyer og toiletområdet med planter, der lydmæssigt vokser ud af højtalerne og kryber sig ind på lytteren.

Hvad er lyden af Radar? Og hvordan indfanger man den? Det var udgangspunktet for et open-call afholdt af Radar tilbage i april 2021. Her søgte spillestedet nye værker til det 16-kanalers specialbyggede lydcanvas i toilet og entréområde. Lydsystemet, som er døbt AUDIOCANVAS, gør det muligt at komponere en unik tredimensionel lydkulisse som du kan opleve når du bevæger dig rundt på Radar.

Én af dem, som blev udvalgt i processen, var komponisten og lydkunstneren Hauman med værket ”creeper”, der bliver præsenteret første gang på Radar fredag 27. maj. Med værket har Hauman taget udgangspunkt i muligheden for netop at skabe noget, som går på tværs af rum i form af Radars foyer og toiletområde.

Om processen fortæller Hauman:

”Det er specielt, da det er fire meget forskellige rum både akustisk, arkitektonisk og funktionelt. Det er også steder, hvor man ikke nødvendigvis er en aktiv lytter. Derfor har jeg også tænkt meget på om folk vil opleve det som lydmæssigt pynt, der dekorerer loftet, eller hører det som støj. Vil folk synes det er spændende? Det må gerne rykke lidt ved hvad folk oplever som æstetisk udsmykning kontra destruktiv støj.”

Værket ”creeper” – som oversat til dansk betyder en slyngplante – tager som navnet antyder udgangspunkt i en plante, som skal vokse ud af højtaleren, og samtidig spiller på de dystre undertoner som man også forbinder med navnet.

Om det fortæller Hauman:

”Jeg ville gerne skabe en form der løber gennem alle rummene. Det gav mig idéen til at lave noget som samtidig vokser – og det blev så til en plante, der kommer ind og vokser sig ud af højtaleren og opsluger alt. I værket bliver naturen fremstillet som en destruktiv kraft, hvilket er lidt i modsætning til hvordan vi ellers ser naturen som den her skrøbelige ting lige nu. Det er også en sjov tanke at det er noget fra naturen, som kryber sig ind på Radar. Når man bevæger sig ind på Radar, bliver det jo lidt en parallelverden, hvor der er lukket af for alt det der sker udenfor mens du er der. Så at lade noget af naturen komme ind og indtage nogen af rummene var en interessant tanke.”

Hele værket, som er bygget op omkring lyde optaget på Radar, kan opleves første gang til fredagens arrangement ”EMP Legacy – Concerts & Sound Art”, hvor Radar markerer navngivningen af den nye plads mellem Radars adresse på Godsbanen og den nye arkitektskole, der kommer til at bære navnet Else Marie Pades Plads efter den danske pionér indenfor elektronisk komponeret musik og lydkunst. Premieren finder sted kl. 19.30 efterfulgt af koncerter med Sofie Birch og Cristian Vogel. Læs om hele arrangementet her: https://radarlive.dk/kalender/2022/may/emp-legacy/

Back